De Flierefluiter

Al snel kwamen er mensen kijken wat we allemaal aan het doen waren in het voormalige Zusterhuis op de abdij. Die bezoeken resulteerden in spontane en geplande proeverijen. Mensen wilden onze bieren zelfs kopen (hadden we niet over nagedacht), en er kwamen aanvragen om eigen bieren te brouwen.

Richard, de toenmalige chef-kok van de abdij, vroeg ons een bier te brouwen met vlierbloesem, omdat deze groeide in het bosquet rondom de abdij en mooi zou passen bij zijn menukaart in de lente en zomer. Dit was ons eerste bier op bestelling en we waren er maar wat blij mee!

We gingen aan de slag met plukken van de bloesem, siroop maken en deze verwerken in ons brouwsel. Na vele weken vergisten, lageren, bottelen en her-vergisten op de fles was onze ‘Flierefluiter’ klaar!

Trots als een pauw trokken we de eerste fles open om dit heerlijke bier te proeven en wat denk je: hartstikke zuur! Het bier was niet slecht maar niet zoals het bedoeld was en het zou lastig te combineren zijn bij de gerechten van de Chef. Goede raad was duur want we moesten natuurlijk wel leveren.

Van gimmick naar wijze les

Uiteindelijk besloten we om aan de slag te gaan met de siroop die over was. Niet om een nieuw brouwsel te maken maar om pipetjes mee te vullen: bij elke Flierefluiter kreeg de gast een gevuld pipetje geserveerd om daarmee het bier naar eigen smaak aan te zoeten.

Een gimmick die zeer in de smaak viel bij de gasten en ervoor zorgde dat het bier snel uitverkocht!

Zo leerden we dat je meer moet kunnen dan alleen bierbrouwen om een brouwerij succesvol te laten zijn. Een andere wijze les was dat goede marketing ook een minder bier kan doen verkopen. Inventiviteit en improvisatie zijn zeer wenselijke talenten en verkoop is minimaal net zo belangrijk als het brouwen zelf.

Na deze kleine overwinning zouden we snel leren dat er nog veel meer vaardigheden nodig zijn om succesvol te zijn. Zo moest er bijvoorbeeld een vergunning aangevraagd worden…

Laat u inspireren...

'Yes! We beginnen een brouwerij!' - Deel 1

'Yes! We beginnen een brouwerij!' - Deel 1

Een top idee dat we in 2013 hadden. Wie? Mijn schoonvader Wiel, schoonbroer Elmar, kameraad Patrick...

Lees verder
Herfstwijnen: dé smaakmakers van het najaar

Herfstwijnen: dé smaakmakers van het najaar

De herfst is hét seizoen waarin wijn tot zijn recht komt. Zodra de dagen korter worden en gasten de...

Lees verder
'Een bierreis door Frankrijk'

'Een bierreis door Frankrijk'

Zomer, en dus vakantietijd! Heerlijk weer lokt ons naar het buitenland al hebben we daar in eigen la...

Lees verder
De Terrastrends van 2025

De Terrastrends van 2025

Zo speel je als horecaondernemer in op de zomer van nuDe zon laat zich steeds vaker zien en de gaste...

Lees verder