3 tips voor een unieke wijnkaart:

Tip 1: ken uw gasten en hun smaak

Een succesvolle wijnkaart begint met het kennen van uw gasten. Zijn het de avontuurlijke jonge professionals of de meer traditionele wijndrinkers? Deze inzichten zijn belangrijk om wijnen te kiezen die echt aansluiten bij uw publiek. Jongere gasten staan mogelijk meer open voor vernieuwende en biologische wijnen, terwijl een ouder publiek vaak voorkeur heeft voor klassieke wijnen en druifsoorten uit bekende regio's.  

Het is ook belangrijk om na te denken over de reden waarom uw gasten uw horecazaak bezoeken. Is het voor een laagdrempelige borrel, een zakelijke afspraak, of voor een gezellig etentje? Dit kan een rol spelen in de wijn die ze kiezen. 

Tip 2: kies voor variatie en speciale seizoenwijnen

Het is belangrijk om variatie op uw wijnkaart te hebben. Een mix van zowel lokale als internationale wijnen en een balans tussen rood, wit, rosé, en mousserend zorgt dat u voor elke gast iets passends heeft. Gebruik de seizoenen als inspiratie om uw wijnkaart aantrekkelijk en actueel te houden. Denk aan lichte, fruitige wijnen in de zomer en rijke, volle wijnen in de winter. Speciale wijnen voor feestdagen of evenementen toevoegen geeft een extra accent aan uw aanbod. Blijf ook op de hoogte van de laatste trends. Populaire of nieuwe wijnen kunnen uw wijnkaart net dat beetje extra geven waarmee u zich onderscheidt ten opzichte van andere horecagelegenheden. 

Tip 3: investeer in de wijnkennis voor uw medewerkers

Naast een uitgebreide selectie van wijnen, is het ook belangrijk dat uw team over basiskennis van wijn beschikt. Dit helpt hen om uw gasten beter te adviseren bij hun wijnkeuze. Zorg ervoor dat uw personeel basiskennis heeft over de verschillende druivensoorten, smaakprofielen en de herkomst van de wijnen.  

Begin met simpele lessen over de verschillende soorten wijn en hun herkomst. Het is nuttig als uw team bekend is met de smaken van de wijnen op uw kaart, zoals of een wijn vol of zacht is en welke aroma’s deze heeft. Het is ook cruciaal dat zij weten welke wijn goed past bij welke gerechten van uw menu. Een goede match tussen wijn en spijs kan namelijk een enorme meerwaarde zijn voor de ervaring van uw gasten. 

Aan de slag met het samenstellen van de beste wijnkaart

  • Bestudeer uw menu: zorg dat de wijnen die u kiest goed aansluiten bij de gerechten die u aanbiedt. Overleg met uw chef-kok of een van onze wijnsommeliers welke wijnen het beste passen bij bepaalde gerechten. Bied ook de optie aan om wijnen per glas te bestellen. Zo kunnen uw gasten hun wijn perfect afstemmen op hun gerecht. 
  • Houd rekening met prijsklassen: sommige gasten zijn bereid meer te betalen voor een unieke wijnervaring, maar dit geldt niet voor iedere gast. Bied daarom wijnen aan in diverse prijsklassen. Maar let op: te veel keuze kan overweldigend zijn. Het is slim om per type wijn, zoals rood, wit en mousserend, een beperkt aantal opties te hebben. 
  • Kies voor een overzichtelijke wijnkaart: hoe u uw wijnkaart presenteert is net zo belangrijk als de wijnen zelf. Maak een heldere indeling, bijvoorbeeld op type of herkomst, en voeg bij elke wijn een korte beschrijving toe over de smaak en oorsprong. Dit helpt uw gasten makkelijker kiezen. 
  • Vraag feedback van gasten: luister naar wat uw gasten zeggen over uw wijnkaart. Hun feedback helpt u te begrijpen welke wijnen populair zijn en welke misschien aangepast moeten worden.