-thumb.webp)
De Terrastrends van 2025
Zo speel je als horecaondernemer in op de zomer van nuDe zon laat zich steeds vaker zien en de gaste...
Lees verderEen open vizier is de eerste stap naar meer begrip en het vinden van gemeenschappelijke gronden. Overeenkomsten zijn er namelijk meer dan tegenstellingen:
Schroom afwerpen dus en de samenwerking opzoeken! Het totaal is groter dan de som der delen! Maar hoe dan? Daar zijn inmiddels mooie manieren voor die allemaal hun eigen smaak-uitkomsten bieden.
Één methode is ‘Barrel Agen’: het rijpen van een product op houten vaten. Brouwerij Rolduc maakte in 2023 zo’n vat-gerijpt bier door een samenwerking met Landgoed Overst uit Voerendaal: in houten vaten waar hun rode wijn op gerijpt had werd de Rolduc Abdij Blond acht maanden gelagerd. De uitkomst was een heerlijk gerijpt bier met de fruitige smaken uit de wijn en tannines uit het hout. Gulpener zocht in 2019 eenzelfde samenwerking met wijngaard St. Martinus en lagerde een eisbock van hun Wintervrund op de vaten van St. Martinus. De Gulle Tinus verschijnt inmiddels in een jaarlijkse editie.
Methode twee brengt beide werelden op een andere manier samen door het brouwen van een ‘Oenobier’. Dit woord is een samenstelling van Oenologie (de studie van wijn) en het woord bier. Bij het maken van een Oenobier wordt druivensap of de most van deze vruchten gebruikt tijdens het brouwproces.
Een derde manier is om beide dranken in een symbiose samen te brengen. De brouwer brengt zijn bier in, de wijnmaker zijn wijn. Met veel kennis en na uitvoerig proeven wordt de juiste melange bepaald. Wijngaard St. Martinus en Brouwerij Rolduc hebben zo een heerlijk dorstlessend witbier gecombineerd met een frisse wijn van de Johanniter druif. Het resultaat is een heerlijk verfrissend, kruidig bier met een volle fruitige smaak en lange afdronk: Vrome Tinus*
Het loont om een kijkje te nemen bij de buren, vooroordelen te slechten en kennis te delen. Zo ontstaat er ruimte voor verandering en vernieuwing waar wij als liefhebbers van kunnen genieten!
Iechyd da!
*Proeven kun je dit lekkers in het proeflokaal van Brouwerij Rolduc en bij smaaklokaal Löss van wijngaard St. Martinus.
Om onze website te bezoeken dien je 18 jaar of ouder te zijn.
Klantaccounts worden gefaseerd overgezet naar de nieuwe B2B-bestelsite. Wij informeren u per e-mail wanneer uw account in de nieuwe bestelomgeving klaarstaat.