5 bier- en wijntrends van 2024:

Trend 1: duurzaamheid voorop in bier- en wijnproductie

In 2024 is de focus op duurzaamheid sterker dan ooit. Brouwerijen en wijnhuizen zetten groene technologieën in, zoals zonne-energie en waterrecycling, om milieuvriendelijker te werken. Er is een toenemende vraag naar dranken die op een milieuvriendelijke manier worden geproduceerd. Dit omvat bieren en wijnen gemaakt met minder impact op het milieu, duurzame verpakkingen, en het gebruik van wilde gist of erfgoedgranen. 

Trend 2: biermarkt keert terug naar traditionele smaken

2024 laat een duidelijke verschuiving zien in de biermarkt. Hoewel de afgelopen jaren een sterke groei in experimentele en ambachtelijke bieren te zien was, zien onze bierexperts nu een beweging terug naar traditionele smaken. De interesse in experimentele bieren onder de ‘doorsnee bierliefhebber’ lijkt te zijn afgenomen. Gevestigde bieren zoals Tripel Karmeliet en Duvel blijven daardoor groeien. 

Desondanks blijft het belangrijk voor cafés en restaurants om hun bieraanbod regelmatig te vernieuwen. Er zijn nog steeds veel bierdrinkers die graag nieuwe smaken ontdekken. Een combinatie van klassieke en unieke, lokale bieren op de kaart zorgt ervoor dat horecazaken zowel de vaste klanten als de avontuurlijke bierproevers kunnen bedienen. 

Trend 3: natuurlijke en biologische wijnen

In 2024 zien we een duidelijke toename in de populariteit van natuurlijke en biologische wijnen. Deze wijnen worden geproduceerd zonder synthetische pesticiden of herbiciden. Deze trend sluit aan bij de toenemende vraag naar biologisch en lokaal geproduceerd voedsel. Bovendien hebben deze wijnen vaak een sterke terroir-focus, wat betekent dat ze de unieke eigenschappen van hun herkomstgebied weerspiegelen, iets wat bij wijnliefhebbers zeer in de smaak valt.

Trend 4: lokale en regionale dranken

Er is een toenemende waardering voor lokale en regionale dranken. Consumenten zijn steeds meer geïnteresseerd in de verhalen achter dranken en producten, wat zorgt voor een grotere vraag naar producten van lokale producenten. Dit geeft horecazaken de kans om bijzondere lokale ervaringen aan te bieden en tegelijk de lokale economie te steunen. Denk bijvoorbeeld aan bieren die specifiek voor bepaalde regio's zijn of wijnen die de kenmerkende eigenschappen van lokale druivensoorten uitlichten

Trend 5: Alcoholvrije en laag-alcoholische dranken

Er is een toenemende vraag naar niet-alcoholische en laag-alcoholische wijnen, aangedreven door de 'sober-curious' beweging. Dankzij technologische vooruitgang verbetert de smaak van deze wijnen, waardoor ze een steeds aantrekkelijker alternatief worden voor traditionele wijnen. Deze ontwikkeling speelt in op de vraag van consumenten die minder alcohol willen nuttigen, maar toch van de smaak van wijn willen genieten. Voor bier zien we al een langere tijd een diversiteit aan alcoholvrije en laag-alcoholische opties. 

Laat u inspireren...

Perfecte wijnkaart tips stappenplan

Perfecte wijnkaart tips stappenplan

Het samenstellen van een goede wijnkaart kan best een uitdaging zijn voor horecaondernemers. Maar ge...

Lees verder
Limburgse wijnen

Limburgse wijnen

Limburgse wijn, een schat verborgen in het hart van Nederland. In een land dat niet meteen bekend st...

Lees verder
Bierfusten veel gestelde vragen

Bierfusten veel gestelde vragen

Een goed glas bier mag niet ontbreken in een levendige horecazaak. Of u nu een gezellig eetcafé runt...

Lees verder