Bekijk het etiket

Voordat je een bier koopt bij de slijter, horeca of supermarkt wil je graag ongeveer weten wat je kunt verwachten als de dop van het flesje gaat; hieronder geef ik je handvatten om je keuze te maken!

Let erop dat marketeers vaak fantastische verhalen schrijven die soms heel weinig met de smaak van het betreffende bier te maken hebben. Hier moet je doorheen prikken en op zoek gaan naar de objectieve info op het etiket. 

Welke bierstijl staat er vermeld op het etiket? Staat er I.P.A. op, dan weet je dat je een bier kunt verwachten met iets meer hop in de smaak. Staat er Weizen op dan kun je een troebel bier verwachten met aroma’s van banaan en is het een Stout, verwacht dan een donker bier met een lekker bittere smaak.

Je kunt echter niet zomaar van de genoemde bierstijl uit gaan: bierstijlen zijn niet bij wet vastgelegd en brouwers maken soms bieren met gecombineerde stijlen (een Hoppy-Weizen bijvoorbeeld) en proberen nieuwe smaken uit.

Alcoholpercentage & ingrediënten

Zoek het alcoholpercentage. Dit percentage zegt niks over de smaak maar geeft wel aan hoe je er het best van kunt genieten. Een bier van boven de 6% werk je bij voorkeur niet met grote slokken naar binnen. Neem om de dorst te lessen liever eerst een glas water en geniet daarna pas van het smaakvolle bier.

Alcohol is een belangrijke smaak-drager: bier met een hoger percentage laat jou de aanwezige smaken in het bier intenser waarnemen. De smaak blijft daarnaast langer hangen. Een hoger percentage zegt dus iets over de intensiteit van de smaak.

De opsomming van de ingrediënten geeft ook een indicatie van de smaak van het bier. Vaak staat er behalve water, hop en gerst ook op dat er bepaalde hopsoorten of kruiden gebruikt zijn (koriander, kaneel), dit geeft een smaak-richting aan. 

Ook wordt er vaak vermeld of het een boven- of ondergistend bier betreft: bovengistende bieren zijn meestal uitbundiger in de smaak en ondergistende bieren iets ingetogener en strakker.

De combinatie van deze drie aspecten kan je een duidelijker beeld geven van het bier. Bij twijfel blijft echter gelden: vraag het aan de kenner in de winkel of horecazaak!

Laat u inspireren...

'Stacheln'

'Stacheln'

2024: een nieuw jaar, een nieuw begin. Ik hoop dat we er een bierig jaar van maken! Het vuurwerk van...

Lees verder
De Terrastrends van 2025

De Terrastrends van 2025

Zo speel je als horecaondernemer in op de zomer van nuDe zon laat zich steeds vaker zien en de gaste...

Lees verder
'Een brouwerij runnen is niet makkelijk'

'Een brouwerij runnen is niet makkelijk'

De nazomer houdt lekker lang aan en zorgt voor nog wat extra vakantiegevoel terwijl het grootste dee...

Lees verder
Ayinger, de ándere authentieke Beierse Weizen

Ayinger, de ándere authentieke Beierse Weizen

De ándere authentieke Beierse WeizenGasten en consumenten, zowel in de horeca als bij de slijterij,...

Lees verder