Craft bier avant la lettre

Gelegen in het pittoreske Beierse platteland van Duitsland, heeft Ayinger een reputatie opgebouwd als een meester in het brouwen van traditionele Duitse bieren, met name hun weizenbieren die de perfecte mix van traditie en smaak belichamen.

Qua uitstraling is Ayinger écht anders dan zijn klassieke Beierse Weizencollega's: geen goud, geen zware Gotische krulletters, geen serieus accent op de brouwhistorie. Daarvoor in de plaats op het etiket een vrolijk Beiers bergdorpje, dat herinneringen oproept aan onbezorgde vakanties en er anders wel naar doet verlangen. “Ook al bestaat Ayinger Pivatbrauerei inmiddels 145 jaar, voor een Duitse brouwerij is dat jong. Als relatief kleine speler nemen ze de plaats in van 'underdog' in de grote Weizen wereld. Craft bier avant la lettre, van topkwaliteit,” zegt biersommelier Eussen, die dit Beierse bier met een gerust hart aanbeveelt aan zijn horecaklanten.

Ayinger Weizen ziet er ronduit verleidelijk uit, in zijn hoge glas met prachtige schuimkap. Zo'n bier waarvan je zegt: zien drinken doet drinken! Meegenomen is het relatief lage alcoholpercentage van 5,1%.

Ideaal te combineren

“Met zijn zachte smaak, verfrissende koolzuurbelletjes en maar weinig hopbitters, is dit ook een ideaal bier voor bij het eten. Je ervaart naast frisheid ook aroma's van banaan en vers brood, die zo kenmerkend zijn voor een authentieke Beierse Weizen. Dat maakt hem mooi romig en volmondig.” Eussen adviseert Ayinger vanwege die milde romigheid, bij een lekkere Caesar Salad met kip, Fish & Chips of braadworst. Maar hij komt ook opvallend verfijnd uit de hoek bij witte asperges of een mooi stukje witvis.

Volgens Eussen is het bier ideaal te combineren met gerechten uit de regio (Zuid Duitsland en Alpenlanden) zoals wiener schnitzel en borrelplateau met mooie hesp. Of bij een pretzel met Obazda; een typisch Beierse roomkaassmeersel met ui, radijs en veel bieslook. En uiteraard bij dé klassieker van de Oktoberfesten: het halve haantje! Bij desserts denkt de biersommelier gelijk aan een banana split en aan chocoladecakejes met sinaasappelgel (denk aan Pim's koekjes). “Of wat dacht je van een Weizen-tiramisu met, in plaats van amandellikeur, een ingekookt mengsel van vanillesuiker en dit Weizen bier.”

Privatbrauerei Ayinger

Ayinger's weizenbieren zijn meer dan alleen maar een drankje; ze zijn een ervaring op zichzelf. Bij elke slok word je meegenomen op een reis door de weelderige graanvelden van Beieren.

Het begint allemaal met de ingrediënten. Ayinger gebruikt alleen de beste mout en tarwe, samen met zuiver water en traditionele Duitse gist, om bieren te creëren die een perfecte balans bieden tussen zoetigheid, kruidigheid en frisheid. Het resultaat is bier dat zowel verfrissend als complex is, met tonen van banaan, kruidnagel en citrus die dansen op je smaakpapillen.

Maar het is niet alleen de smaak die de weizenbieren van Privatbrauerei Ayinger zo geliefd maakt; het is ook de passie en toewijding waarmee ze worden gebrouwen. Elke batch wordt met de hand vervaardigd door ervaren brouwers die de kunst van het brouwen tot in de puntjes beheersen. Het is deze aandacht voor detail die Ayinger's weizenbieren onderscheidt en hen tot een favoriet maakt onder bierliefhebbers over de hele wereld.

Of men nu geniet van een Ayinger Bräuweisse op een zonnig terras in Beieren of een Ayinger Urweisse proeft in het prachtige Zuiden van Nederland, één ding is zeker: Ayinger's weizenbieren laten een blijvende indruk achter.

Hansen Dranken: Exclusief distributeur van Ayinger voor de Nederlandse markt

De ándere authentiek Beierse Weizen

Met Hansen Dranken als uw leverancier krijgt u meer dan alleen drankproducten. U krijgt een professionele partner met korte communicatielijnen, eerlijke afspraken en praktische oplossingen. Wij streven naar een sterke samenwerking waarin we u persoonlijke service bieden en flexibel zijn waar nodig.  

  • Onafhankelijk: vrije keuze uit een uitgebreid assortiment
  • Hoogstaande service: deskundig, hulpvaardig en oplossingsgericht 
  • Betrouwbaar: duidelijk in afspraken en levering

Ayinger Weizen toevoegen aan uw assortiment?

Neem contact met ons op